Mina Japanska lyktor på torkning som Jag ska ha hemma


Mitt nya läppstift är på


Läpparna blir så vackra


Maja myser på Min nya snuttefilt


Min ljusstake mellan soffan och baren


Den överska dekorationen


Den nedersta dekorationen


Mitt fina hörnbord mellan soffan och balkongdörren


En liten närbild på Mina vackra dekorationer


Min saltsten! Det rinner vatten från toppen av den


Mina träkulor i röd sand i en fin afrikansk skål


Mina bruna ljus


Mina afrikanska pinndekorationer


Mitt fönster med lamporna, dekoratinerna och bambupinnarna


Ljus och pinndekoration har jag vid varje bambupinne


Visst är Mitt fönster fint?


Ser stökigt ut men det är det inte ;)


Köksfönstret


Skåpet är ovanför mitt köksbord på väggen med Mitt finporslin


Ute i hallen. Tavlan målade Jag tredje året på gymnasiet, den är gjord i olja. Korgen har Jag målat också och i den har Jag Mina nycklar


Som ni ser har Jag målat snöflingor på korgen


Detta är också i hallen. De svarta lådorna innehåller underkläder, badkläder och strumpor. Jag har satt upp två vita plattor och hängt ett rosa tyg runt om som gardin och där kommer det komma upp en massa med lappar där det kommer stå olika ordspråk och fina dikter


Längst upp ett foto på pappa, sedan en tavla som Jag kan skriva viktiga saker på. Totte hade skrivit "Totte äger" och Annika skrev under "NOT" med en smilgubbe. Det andra är en fin bild Zeb han gjorde åt Mig. Sedan har vi Majas krok där hennes koppel hänger


Träder precis utanför Min trappuppgång


Också utanför min trappuppgång


Här kan man se parkerinen vid trappuppgången


Visst är löven underbart vackra?


Träden och parkeringen innan mitt hyreshus taget från andra sidan vägen vid Ollonskogen som också är väldigt vacker nu i höst


Tagit in mot byn från Ollonskogen


Bilderna som kommer nu är tagna inne i Ollonskogen på andra sidan vägen från Mitt lägenhetshus, mycket fina träd i vackra färger
Avslutningsvis en bild på underbara Maja

Jag har som sagt inte skrivit på sistone på grund av att jag mått lite dåligt av beskedet jag fick av doktorn. Men jag ska ge er en liten uppdatering i alla fall, av det som jag kommer ihåg.Lördagen den 24 oktober

Idag skulle jag på ett aloe vera party hos farmor klockan 14:00 och även pappa och Jessica skulle dit. Så de plockade mig lite efter två och sedan åkte vi upp till farmor.

De hade en visning och jag köpte en tandkräm och en dunk med aloe vera. Så det ska bli kul att använda det och se om det fungerar, vilket jag tror att det gör.

Efter visningen åt vi fika som var frallor, pålägg, tårta och tosca med äppel i. Vi satt och pratade och hade det hur trevligt som helst. Sedan körde pappa och Jessica hem mig igen.

Senare vid elva gick jag ner till "Pubben" och där väntade mamma, Peter, Monica och Molle. De hade ätit middag där och nu var det kareoke och de tyckte jag skulle vara med och ha lite kul. Så mamma och Peter bjöd mig på en öl och på en cider och jag köpte 4cl vodka som jag fick rabatt på för att jag sjöng så fint. Jag sjöng bland annat de här låtarna:

* "Cotton fields" med mamma
* "Nitar och läder" med Monica
* "När vindarena viskar mitt namn" med Monica
* "Annies song" själv
* "Dancing in the dark" med mannen som skötte kareoke maskinen
* "Som en riktig man" med mamma
* "Hungry heart" med Monica
* "Living next door to Alice" med Martina
* "Have you ever seen the rain" med mamma

Och det var kul för många de hejade på och tyckte att jag sjöng bra och det var hur kul som helst.

Sedan körde vi hem Monica och Molle innan mamma och Peter slängde av mig hemma. Jag gick ut med Maja, ställde tillbaka klockan en timme och sedan gick jag och Maja och lade oss och somnade.

Söndagen den 25 oktober

Idag bjöd mamma och Peter hem mig på middag och spelkväll. Så de hämtade upp mig och Maja vid sex ungefär. Sedan gjorde vi fisk och kokte potatis och gjorde sås och en underbart god sallad. Jag hjälpte dem med att skala potatis, koka såsen, göra sallad och sedan åt vi.

Innan idag hade mamm aoch Peter gjort glass som vi skulle ha senare och dricka julmust till.

Vi spelade spelet "Up words" som är alfapet bara det att man får stapla på höjden också, men max fem brickor. Jag vann ingen av gångerna men det var hur kul som helst. Vi åt glass och drack julmust och vi hade det hur trevligt som helst och jag och Maja trivdes väldigt bra.

Sedan körde de hem mig och Maja och vi spelade lite på datorn innan vi gick och lade oss.

Måndagen den 26 oktober

Idag var jag hemma hos Lina och Milton på middag. Vi åt lasagneyette (stavas hur??) och sedan bakade vi kladdkakemuffins och åt. Vi spelade lite med Milton och Maja var också med så klart och hon hade det också trevligt.

Vi pratade en massa och skrattade och kollade på lite bilder och sådant. Det var verkligen trevligt där.

På kvällen hände det inte så mycket mer, jag och Maja kollade på TV och jag kunde inte träna för det blev ingen träning. Så jag och Maja gick till sängs tidigt.

Tisdagen den 27 oktober

Idag vid tolv så hämtade pappa, Jessica, Ebba och Lova mig. De skulle till doktorn inne i Kristianstad och jag skulle vaccineras mot svininfluensan.

När jag kom dit var det ett gult tält jag skulle gå igenom först. En vakt öppnade dörren och jag kom in i ett tomt rum och gick in i nästa som var det gamla apoteket på sjukhuset. Man lämnade sina papper man hade fått fylla i och visa legitimation och sedan fick man sätta sig ner och vänta.

Det var två före mig och sedan fick jag gå dit. De frågade om jag var höger eller vänsterhänt och satte sprutan högt upp vid den axel som jag inte använde, alltås min vänstra eftersom jag är högerhänt. Så de gav mig sprutan och det gjorde bara ont när de sprutade in vaccinet. Det såg ut precis som mjölk. Sedan fick jag ett papper där det stod om vaccinet och sedan fick jag vänta i femton minuter innan jag fick gå. Jag kan ju avslöja nu att jag kan knappt använda min vänsterarm och det gör jävligt ont. Den är svullen och jag har en enormt knuta under och  runt om injektionshålet. Så det är det enda men det är jobbigt att inte ens kunna klä på sig utan att nästan börja lipa.

Dessa biverkningar kan jag få av vaccinet:

* Mycket vanliga:
smärta, rodnad, svullnad eller lokal förhårdnad vid injektionsstället, huvudvärk, trötthet, feber, muskelvärk, ledvärk

* Vanliga:
värmekänsla, klåda eller blåmärke vid injektionsstället, ökad svettning, frossa, influensaliknande symtom, svullna körtlar i halsen, armhålan eller ljumsken

* Mindre vanliga:
stickningar eller domningar i händer eller fötter, sömnighet, yrsel, diarré, kräkningar, magont, sjukdomskänsla, klåda, utslag, allmän sjukdomskänsla, sömnlöshet

Så som ni läst kan man bli rätt sjuk av att ta vaccinet. Men jag har klarat mig bra!

Sedan gick jag in till stan och till läkaren där Ebba och Lova var för att möta upp dem. När de var klara gick vi till BR Leksaker och köpte halloween kläder och annat grejsimojs och sedan åkte vi till McDonald´s och åt mat. Efter det åkte vi till ÖB där jag köpte munskölj och pappa köpte en julduk åt mig som jag ville ha. Han är så snäll lilla papsen!

Sedan körde de hem mig så att jag kunde gå ut med lilla Maja. Sedan stannade jag hemma under kvällen och efter det gick jag och lade mig i tid.


Onsdagen den 28 oktober

Idag kom Fredrik med en massa saker jag glömt och hjälpte mig koppla in Tittes PS2 som jag fått låna så att jag kan spela de fyra spel jag äger. Men jag fick hit Tottes alla spel också så jag har en del spel nu att spela.

Sedan vid kvart i fyra släppte Fredrik mig vid kören. Vi övade och efter det åt vi pizza som var väldigt gott. Vi åt och mumsade och sedan åkte vi till Ubbaboda skola där vi skulle sjunga.

När allt detta var klart fick jag åka med Lena Bredåker hem och sedan rastade jag Maj aoch jag läste en stund innan hon och jag somnade.

Torsdagen/idag den 29 oktober

Idag så har jag inte gjort så mycket. Jag och Maja åkte med farmor till Verum till hennes pappas grav. Vi körde förbi så många fina träd under vår väg dit och det är ju så vackert nu med hösten så man smälter nästan. Sedan lade vi granrid på graven, städade undan lite och tände ljus innan vi åkte hem igen.

Jag rastade Maja och sedan så kom farmor igen och vi åkte och spelade bingo. Farmor betalade brickorna så om jag hade vunnit hade jag gett lite till henne och sedan delat resten med min bror. Jag ville göra det för henne eftersom hon betalade brickorna. Men ingen av oss vann något.

Sedan släppte hon av mig hemma och jag gick ut med Maja. Pappa, Jessica, Ebba och LOva de gick hitom och rastade Maja när jag var borta på bingot så hon var inte så nödig när jag kom hem.

Nu ska jag rasta Maja för natten och sedan ska jag läsa någon timme innan jag somnar.

Ha det bra och hoppas ni gillade min uppdatering!

Kramar på er

Jag har inte mått så bra sedan sjukhusvistelsen i fredags så jag har helt enkelt inte haft orken att skriva. Mår man inte bra isolerar man sig vanligtvis och bearbetar det som får en att inte må så bra. Men ni ska få veta vad som fått mig att må dåligt, det är inget roligt besked direkt som jag fick av min doktor.

Som jag skrev här ovan var jag inne hos min doktor nu i fredags klockan 11:00 på sjukhuset. Vi skulle prata om behandlingen med HUMIRA sprutorna och om hur det fungerar. Även om lite andra saker som är viktiga. Jag berättade att jag blött mycket från tarmen när jag gått på toa och att jag är öm i magen.

Det är ju så att den 19:e maj år 2006 blev jag diagnoserad med den kroniska tarmsjukdomen Ulcerös Kolit. Men jag var inflamerad i tarmen redan i januari år 2006, så jag har med andra ord varit inflamerad i tarmen konstant sedan januari år 2006, vilket är tre och ett halv år. Så under tre och ett halvt år har jag haft ett skov, en inflamerad tarm. Ibland har det varit bättre och då har den inte varit så inflamerad och ibland har det varit riktigt illa och då har jag legat på tarmvila och blivit inlagd på sjukhuset.

De har under alla dessa år försökt få bukt med det genom en massa mediciner som inte har fungerat. Jag har fått kortison, jag har fått cellgifter, Asacol, fröpåsar, HUMIRA sprutor och legat på tarmvila. Men inget har fungerat. Kortisonet gav mig bara en massa biverkningar och det fungerade ändå inte. Låg jag på tarmvila så var det bra den första veckan efter och sedan var det lika illa igen.

Just nu går jag på följande mediciner varje dag:

* Asacol
* Cellgifterna Imurel
* HUMIRA sprutor (en gång varannan vecka)

Jag mår inte så bra av medicinerna, det tar lång tid på morgonen innan kroppen fungerar som den ska. Den första timmen är jag som en zombie. Så jag önskar att jag kunde slippa allt som har med medicin att göra. Asacolen har jag gått på sedan den 19:e maj år 2006 och kommer att få äta det resten av mitt liv. Imurelen, cellgifterna, har jag gått på i tre år och kortisonet har jag gått på till och från under tre och ett halvt år. Den första dosen var på nästan fyrtio tabletter om dagen som jag sedan trappade ner efterhand. Så jag har haft en hel del som jag har stoppat i mig och det är då inte bra för kroppen det heller.

Nu när jag berättade för min doktor om att jag blöder när jag går på toaletten så sa hon att det inte var bra. Jag ska lämna ett avföringsprov på måndag och visar det en viss grad av inflammation så gör de en kameraundersökning av tarmen och är det då inflamerat så blir det inte roligt.

Eftersom jag haft inflammation i tarmen i fyra år i januari år 2010 så är det inte bra. Jag har aldrig vari fri från inflammation. Och är det då inflammation i hög grad så finns det bara ett alternativ kvar: att operera bort min tjocktarm. Eftersom de inte med hjälp av mediciner och tarmvila fått inflammationen att lägga sig måste de ta bort hela min tjocktarm. Då finns det två alternativ för detta:

Alternativ 1:
Om de inte kan rädda någon del av tjocktarmen kommer de göra en behållare av min tunntarm som kommer ta hand om min avföring. Det gör att jag kommer kunna bajsa som vanligt men när jag väl blir bajsnödig måste jag gå rätt så på en ång.

Alternativ 2:
Om de kan rädda en bit av ändtarmen så kommer de koppla min tunntarm direkt till den delen och då kommer jag också kunna bajsa normalt.

Men oavsett vilket alternativ det blir så kommer jag få ha en stomipåse eller stomiknapp innan delarna i magen läkt så att de kan göra en behållare eller koppla samman. De vill inte sätta kanpp eller påse på mig permanent eftersom jag bara är tjugo år. De vill ge min en chans att kunna leva ett liv utan att ha påse eller knapp att leva med.

Så som ni kanske kan förstå var inte det ett så trevligt besked att få, att de kan behöva operera bort hela min tjocktarm. Men samtidigt vill jag att de bara ska ta bort den för då slipper jag skiten som tarmen för med sig. Men även om de tar bort tarmen blir jag inte av med min sjukdom, jag kommer ändå ha vissa problem. Och jag kommer ändå få äta mediciner, som just Asacolen. Så vi får väl se vad som händer, jag vill bara bli av med alla problem som jag har för nu orkar jag inte med det livet min mage den lever...